Selamat Datang Kepada Budak-budak IT™

Selamat Datang Kepada Budak-budak IT™

Forum INFORMATION TECHNOLOGY™
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 fast track multimedia projects and hacks!!!!!

Go down 
AuthorMessage
fadhal
Cracker™
avatar

Posts : 76
Join date : 2009-08-23
Age : 37
Location : unlocated

PostSubject: fast track multimedia projects and hacks!!!!!   Mon Sep 07, 2009 7:27 am

salam,

carik jak apa - apa juak buku rujukan... banyak buku rujukan madah kita dapat menguasai sesuatu kemahiran dalam 1,2,3, 10, 30 hari malah 1, 2, 3, 6 jam...

tapi sebenarnya.. ya peringkat memahami dan berkenalan jak...

so aku bukak thread tok kita molah or berbincang apa - apa berkaitan dengan multimedia...

aku sik creative, sik talented.. tapi sharing info boleh mempercepatkan proses memahami multimedia dengan cepat....

bagi seseorang celik it... memahirkan diri sendirik memerlukan lebih 10 tahun pengalaman... termasuk programmer dan apa - apa juak bidang nok diambik lah..

so fast track multimedia kita cuba buat se pantas and pendek masa untuk memudahkan kita faham apa benda perihal multimedia.. contohnya membuat flash, editing, scripting multimedia content converting multimedia contents dan sebagainya lah...

mungkin perbincangan kita akan lebih kepada reverse engineering...
bagi aku reverse engineering adalah jalan shortcut.. dan banyak reservse engineers madah sidak lebih faham lagik mun molah camya...

but apa - apa pun alasan.. yang pastinya mesti ada kelebihan dan kekurang...
let's say mun kita reverse engineered apa - apa, kita mungkin kurang dari segi core knowledge nya...

but mun kita kuat core knowledge, kita lebih sistematic tapi kurang faham macam ne sistem berjalan...

ya sekadar pengalaman aku jak lah .. anyway.. hope everyone can share their stories, because that's relevant dengan apa thread title tok pasal nya adalah "fast track"

10q - jangan malu - malu buat salah because once your in IT fields you will make alot of "ERROR-TESTING"

it's time for debug!!!!
Back to top Go down
View user profile http://mufaizal.blogspot.com
RuinzZ X
Cracker™
avatar

Posts : 90
Join date : 2009-08-24
Age : 28
Location : Sibu

PostSubject: Re: fast track multimedia projects and hacks!!!!!   Sat Sep 12, 2009 4:30 pm

blh tauk apa maksud debug?
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/exspartan
fadhal
Cracker™
avatar

Posts : 76
Join date : 2009-08-23
Age : 37
Location : unlocated

PostSubject: Re: fast track multimedia projects and hacks!!!!!   Sun Sep 13, 2009 7:20 am

google is your dictionary

"define:debug"
"define:reverse engineering"
"define:cracking"
"define:asm"
"wiki:debug"
"wiki:reverse engineering"

de-bug = nya pepijat

dalam software mun ada pepijat kita mok tukarnya kita nunggahnya reverse engineering bugs atau debug

dalam cracking, biasa kita dengar game crack / crack game. lebih kurang sama juak.. tapi lebih kepada nukar kod asal program kepada kod modikasi..
contohnya "please insert CD 1 to play game" tapi biasanya kita just copy cracked *.exe file nok dah di debug or famously ditunggah crack!!!

apa beza debug ngan crack ngan reverse engineering???

debug= lebih kepada technical dan istilah dipakei bila molah software. masa compiling bila masa ada errors / bugs, jadi proses betulkan error ialah debug. biasanya istilah debug digunakan bagi owner software ya.

crack= lebih kepada modifakasi atau debug program nok sik mendapat kelulusan daripada owner software. modikasi adalah extremely molah software ya bingung!!! and orang selalu crack bagi mendapat freedom dalam modifakasi tingkah laku program nok orignal kepada tingkah laku nok baru nok kita mauk.
pendek kata crack tok pejuang kebebasan tapi popular orang nunggah terrorist, tugas sidak nya memperjuang hak orang yang dizalami dan mendapatkan kemerdekaan dan keadilan ( sama macam sejarah tanah melayu pada masa satu ketika dolok, dan terjadi di iraq, terjadi, di banyak tempat... orang jak salah faham akan perjuang sidaknya- baca balit lah sejarah malaysia sebelum merdeka le.. siapa freedom fighter !!!!!)

reverse engineering= sama macam cracking tapi mendapat kelulusan atau kebenaran daripada owner software. kalau mok belajar cracking secara halal atau betul, kursus nya dipanggil Master in software reverse engineering XD......
pendek kata reverse engineering macam polis jaga keamanan dan baju memang orang respect leeeee

tugas pejuang kebebasan ngan polis sama ajak cuma baju ngan kolar ajak lain

so apa kaitan dengan multimedia project ????
sebab thread title tok aku berikan fast track multimedia project ,

fast track maksudnya koboi ajak, lajak ajak, terus ajak, cepat, short-cut....

dalam kata lain, kita buat projek multimedi makei shutcut, sik payah ambik diploma atau degree atau master in multimedia le kononnya...

yang penting result atau hasil daripada reverse engineered multimedia nok kita duplicate atau celup XD.........

Adakah maksud nya clone multimedia project?
bukan sama sekali, kita just reverse engineered ( perkataan yang baik didengar berbanding crack ) X-)

untuk permulaan, carik keyword
flash decompiler
vb decompiler
exe unpack
jar decompiler / unpack / uncompress
java decompiler
swf decompiler

dan apa - apa lah tentang reverse engineering...

- salam -
1n73rn37j1h4d
Back to top Go down
View user profile http://mufaizal.blogspot.com
RuinzZ X
Cracker™
avatar

Posts : 90
Join date : 2009-08-24
Age : 28
Location : Sibu

PostSubject: Re: fast track multimedia projects and hacks!!!!!   Sat Oct 10, 2009 7:55 pm

aku belum pandai gik tahap debug. baruk jak belajar maintenence computer. adeh. tgu ku bljr gik k.
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/exspartan
fadhal
Cracker™
avatar

Posts : 76
Join date : 2009-08-23
Age : 37
Location : unlocated

PostSubject: Re: fast track multimedia projects and hacks!!!!!   Fri Oct 16, 2009 7:26 am

weee.. everyone is imperfect, i'm not saying cracking will be easy, but it is can be learn, educational and hobbyist ( just like fishing )...

it's zillion the fun rather then simply copy paste games crack XD.
Back to top Go down
View user profile http://mufaizal.blogspot.com
fadhal
Cracker™
avatar

Posts : 76
Join date : 2009-08-23
Age : 37
Location : unlocated

PostSubject: Re: fast track multimedia projects and hacks!!!!!   Mon Feb 15, 2010 3:04 pm

for starting ...

software :
macromedia flash + swf decompiler

skills perlu ada :
1. tauk action script untuk macromedia ( kalau sik tauk tauk, sikit scripting dan programing pun dah memadai, janji faham syntax dan class jak )
2. Determination and curiousity
3. Research, reasearch, and guides

persoalan : masa untuk memahami perkahwinan dan percintaan bukan 1-2 hari, bukan 1-2 bulan bukan 1-2 tahun tapi.. untuk memahi perkahwinan percintaan itu adalah lebih dari 10 tahun.... samalah untuk perkara - perkara yang lain seperti yang kita bakal bincang kat forum ini XD....
Back to top Go down
View user profile http://mufaizal.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: fast track multimedia projects and hacks!!!!!   

Back to top Go down
 
fast track multimedia projects and hacks!!!!!
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Selamat Datang Kepada Budak-budak IT™ :: Technical Information :: Chat In Here-
Jump to: