Selamat Datang Kepada Budak-budak IT™

Selamat Datang Kepada Budak-budak IT™

Forum INFORMATION TECHNOLOGY™
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 hackintosh project

Go down 
AuthorMessage
fadhal
Cracker™
avatar

Posts : 76
Join date : 2009-08-23
Age : 37
Location : unlocated

PostSubject: hackintosh project   Thu Sep 03, 2009 7:49 am

anyone wants to messing around with hackintosh or mac os x hack please active this thred !!! XD

aku guna 2 iso ..

mac os x tiger darwin 7.0.0.1
ngan mac os x 10.4 or i think it's 10.5 (hackintosh) darwin 9.0.x i think le.. kelak comfirm agik...

cabaran ialah.. mok install nya dalam PC or Lappy

or anyone ada intel-mac proccessor leh dump info kat sitok.....

k
Back to top Go down
View user profile http://mufaizal.blogspot.com
dinzjokerz
Admin
avatar

Posts : 123
Join date : 2009-08-13
Age : 29
Location : Bintulu [New World Suite]

PostSubject: Re: hackintosh project   Thu Sep 03, 2009 11:00 pm

ko berik ka atau ko finding??

_________________
Back to top Go down
View user profile http://itforum.4rumer.com
fadhal
Cracker™
avatar

Posts : 76
Join date : 2009-08-23
Age : 37
Location : unlocated

PostSubject: Re: hackintosh project   Sat Sep 05, 2009 2:28 am

berik or finding??

more to information trading!!!!!!!!

exchange ideas....

updates!!!!!!

the situation is aku dah ada 2 igek iso mac os operating system installation disk....

the project objectives are to corroborate, information exchange, url exchange, tips, tricks, guides, what so ever untuk dapatkan mac os x running dalam PC atau laptop biasa...

hackintosh dah lama dah dapat run dalam PC...
tapi problem masa tok.. sik dapat nak installakan hacked installation cd dalam pc and lappy sebarangan...

So first assignment, aku bukak thread to untuk sama2 carik solusi camne mok install hackintosh dengan lebih senang agik.....

Most of the problem datang dari installation cd ya kedirik sebab sik compatible dengan hardware!!!..
banyak thread kat internet bincang pasal hardware!!!

walaupun intel-mac proccessor dah ada.. tapi maklumlah .. no lui pakei beli intel-mac ya.. anyway.. mun ada sesiapa ada mac-intel installed.. we would be happy to hear their stories!!!!

apa - apapun....
untuk starting....

banyak hacintosh ngan mac os x iso kat luar ya... Mission nya ialah mok carik iso nok bersesuaian dengan hardware lappy or pc ajak..

if anyone ada pc spec macam intel mac or intel quad core or whatever untuk test... aku ada ISO nya... leh burn dari aku.. of course you need provide CDR / DVD sendirik!!!!

mun ada pun ISO ya untuk di test.. second mission is macam ne mok installnya succesfully.. sebab banyak juak aku baca threads frustrated disebabkan sik compatitle and crashes!!!

so need you guys help, untuk DOWNLOAD as many version of hackintosh or mac os x untuk error-testing instal secara emulation ataupun secara NATIVE!!!!

untuk emulation kita maybe bincang tentang macam ne nak install and setting makei vmware ngan pearPC !!!!

secara native install, needs compatitle installation ISO ngan hardware!!!!

so far, aku test kat lappy aku amd64 ram 1gig share vga, running pearPC emulator dapat install mac os x darwin kernel 7.0.0.1 ngan 10.x.x mmmm sik ingat version nya... tapi sik memuaskan...
terlalu sluggish ngan slow!!!!

so need helps on this one , bait dari information, url, guide lain or maybe someone dah successfully install mac os secara native!!!!

now let's discussion begins....
Back to top Go down
View user profile http://mufaizal.blogspot.com
RuinzZ X
Cracker™
avatar

Posts : 90
Join date : 2009-08-24
Age : 28
Location : Sibu

PostSubject: Re: hackintosh project   Sat Oct 10, 2009 7:58 pm

i know maksud turk.

mok install macintosh os.

tapi mac os xdapat diinstal dengan mudah.

cuma product apple yang berkaitan dgn mac jak dapat.

so di sitok, kita mok bincang.

mcm ne mok install mac os ya,

ke dalam laptop bukan apple, or laptop bukan mac or pc.

am i right?

realy chalenging, coz apple tok soo stabil, n no virus.

coz dunia tok org polah virus untuk infect microsft window jak.
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/exspartan
fadhal
Cracker™
avatar

Posts : 76
Join date : 2009-08-23
Age : 37
Location : unlocated

PostSubject: Re: hackintosh project   Fri Oct 16, 2009 7:58 am

dengar kabarnya any intel / intel mac processor nok baru support mac os x 10.5 installation dvd.. which mean when you have lappy or pc that using new / current intel proccessor dapat install le...

but most previous processor sik pat, but still boleh install but buggy, which is not only sikpat boot, ada pun dapat boot tapi sik pat install sebab installation dvd ya di crack mengikut kernel and hardware lappy or pc mok di install.

ada banyak iso mac kat luar ya dicrack.. but to search the right one is the reason thread to di adakan... so that we could faster the search to get the right iso regarding to our pc or lappy.



Quote :
realy chalenging, coz apple tok soo stabil, n no virus.

coz dunia tok org polah virus untuk infect microsft window jak.

not quite correct because.... mac pun ada flaws juak.. ada beberapa exploit dan worm untuk mac juak... bait dari mac os x nok genuine maupun nok cracked mac os x....

the only minimize attack ke mac os because sik banyak lak user.. kalau user dah banyak perhaps exploits dan zombies also equal semacam wind0w$$$$$$ today.

don't be surprise.... linux also have flaws.. easiest and strongest defend from linux is also have the weakest of it's strongest security... such as their r00t's password. mun kenak tolerant maka..... the whole system is game over.... and it's so complex sampei kan ko sik tau apa ko nak update and apa dah ko update.. maksudnya bila terlalu complex dan banyak... contohnya firefox 3.5.1 nampak sik versi ya... XD
Back to top Go down
View user profile http://mufaizal.blogspot.com
RuinzZ X
Cracker™
avatar

Posts : 90
Join date : 2009-08-24
Age : 28
Location : Sibu

PostSubject: Re: hackintosh project   Wed Oct 21, 2009 1:29 pm

duhal mok tgk processor juak la ow mun mok install os machintosh.
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/exspartan
fadhal
Cracker™
avatar

Posts : 76
Join date : 2009-08-23
Age : 37
Location : unlocated

PostSubject: Re: hackintosh project   Sun Nov 15, 2009 9:05 am

yes because of the kernel of the OSX was build.. check the http://kernel.org/ for linux example.. due for so large number in linux Distros / distribution.. there are quite number of different kernel... so does the debian and darwin(mac os) kernel!!!!!... this kernel is hacks / it's main library code for driver and more thing..

if the kernel is not compatible with proccessor, than you mac will couldn't be install.. but there are parties are enthuistsm to hacks and crack the mac os x kernel and more thing!!! so that it could be install in other hardware....

but due to intel and mac are joint venture....

the intell proccessors are installable with mac... if you got lattest pc or lappy with intell you migh be lucky to install mac... but better get the proccess with mac-intell or intell-mac.. whatever you want to call it.

p/s do not get the iso that build for POWERPC, the powerpc means that you need macinstosh hardware!!!!! that only runs on mac machine, but you could try download software like pearPC to emulate the powerPC thinggy.. 70% successfull if you really want to try out.. but too sluggish and lagg!!!
Back to top Go down
View user profile http://mufaizal.blogspot.com
fadhal
Cracker™
avatar

Posts : 76
Join date : 2009-08-23
Age : 37
Location : unlocated

PostSubject: Re: hackintosh project   Mon Feb 15, 2010 1:50 pm



more infos and forum
refer to to http://www.hackint0sh.org/

now, the problem is how to get the right iso

could anyone give the right working iso
Back to top Go down
View user profile http://mufaizal.blogspot.com
fadhal
Cracker™
avatar

Posts : 76
Join date : 2009-08-23
Age : 37
Location : unlocated

PostSubject: Re: hackintosh project   Sun May 09, 2010 2:06 am

dah cuba installer mac IPChackintosh10.5.6amd.iso, pasya try install kat vmware workstation ver. 7.. dapat install tapi bila boot, mac crash...

cuba agik download mac lain, but this time MAC OS X leopard 10.5.5 image, sik perlu install, dah install dah, just open vmware player dan pilih file *.vmx nya

spek lappy aku

- amd turion x2 64 (ss2, ss3)
- nvidia geforce 9100M
- 1 Gig ram shared ngan (GC)

Susah da jak carik Iso nok bersesuaian ngan lappy tok.. anyway,,, hackintosh dapat run kat lappy tok via virtualization....


next step is, mok try install mac natively kat lappy biasa !!!...
no bagusnya, lebih laju agik daripada virtualization... ... ( tunggu ada hardisk baru untuk test) hardisk sekarang tok penuh dengan data dan maklumat penting dan berharga yang tidak ternilai XD
Back to top Go down
View user profile http://mufaizal.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: hackintosh project   

Back to top Go down
 
hackintosh project
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Selamat Datang Kepada Budak-budak IT™ :: Technical Information :: Chat In Here-
Jump to: